vrijdag , 24 november 2017
Home / Ouderenzorg / Bedrijven en ziekenhuis starten Alzheimer Lab
Bedrijven en ziekenhuis starten Alzheimer Lab

Werknemers van elf grote bedrijven en wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum gaan met vereende krachten aan de slag om structureel geld te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Op 4 en 5 april vindt de aftrap van dit Alzheimer Lab plaats.

Tijdens de opening worden vijf teams samengesteld. In elk van die teams zijn vijf deelnemers uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven gekoppeld aan een wetenschapper van het VUmc Alzheimercentrum. Ieder team gaat gedurende negen maanden aan de slag om een bedrijf of ander initiatief op te starten dat structureel geld zal opbrengen. Dat geld komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De lat ligt hoog voor de teams. Het is de bedoeling dat elk bedrijfje genoeg geld opbrengt om het wetenschappelijk onderzoek van één onderzoeker te financieren, ongeveer zestigduizend tot honderdduizend euro per jaar. Bovendien is het belangrijk dat de bedrijfjes elk jaar geld opleveren, zodat ook meerjarige studies mogelijk kunnen worden gemaakt. Promotieonderzoek loopt bijvoorbeeld langer door.

Deelnemers Alzheimer Lab

Aan de bijzondere samenwerking binnen het Alzheimer Lab doen deelnemers mee van Aegon, ABN AMRO, DSM, Heineken, KPMG, PGGM, Philips, &samhoud, Shell, Unilever, UPC en VUmc Alzheimercentrum. Deze bedrijven vaardigen hun talenten af, maar ook enkele directieleden nemen deel aan het project. De deelnemers gaan samen aan de slag met het opzetten en uitwerken van hun initiatieven. Na de aftrap van het project komen alle deelnemers nog twee keer bij elkaar om hun ideeën aan elkaar te presenteren en van elkaar te leren alvorens het project in december wordt afgesloten.

Dementie

In Nederland lijden ongeveer 250.000 mensen aan dementie. De verwachting is dat dit aantal tot 2050 zelfs zal verdubbelen. Op dit moment bestaat er geen manier om patiënten te genezen en daarom wordt er bij het VUmc Alzheimercentrum veel onderzoek naar deze ziekte gedaan.

GHZ start geheugenpolikliniek voor anderstaligen

Geriater kijkt ook naar belasting mantelzorger

“Wanneer iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis raakt dit niet alleen de persoon zelf, maar …