zondag , 27 september 2020
Home / Aangenaam Verzorgd / Bernhoven ondertekent als eerste organisatie in de regio Taalakkoord laaggeletterdheid

Bernhoven ondertekent als eerste organisatie in de regio Taalakkoord laaggeletterdheid

Op maandag 26 november ondertekende medisch leider Inge Blokzijl namens Bernhoven het Taalakkoord. Dit Taalakkoord is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met het Loket Leren en Werken en de Stichting Lezen & Schrijven. Programmamanager Hans Richters ondertekende het akkoord namens Leren en Werken.

Met de ondertekening van het Taalakkoord is Bernhoven in de regio trendsetter en koploper. Bernhoven is de eerste grote organisatie in de regio Oost-Brabant die formeel het Taalakkoord heeft ondertekend. Het Udense ziekenhuis onderstreept hiermee dat het echt aandacht heeft voor mensen in de samenleving die kampen met laaggeletterdheid.

In samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven, het Loket Leren & Werken gemeente Uden en de Taalhuizen in de gemeentes Oss, Veghel, Bernheze en Uden maakt Bernhoven er werk van omdat “het zo enorm belangrijk is dat we elkaar verstaan”, aldus medisch leider en kinderarts Inge Blokzijl. Zij maakt het in de spreekkamer mee dat mensen toch niet helemaal begrijpen wat ‘het ziekenhuis’ communiceert. Bernhoven spant zich al in om folders meer en meer te gaan schrijven op B1 taalniveau ofwel eenvoudig Nederlands. Het ziekenhuis wil zich ook inspannen om in de communicatie meer gebruik te gaan maken van pictogrammen en ander beeldmateriaal.

Bernhoven vindt aandacht voor laaggeletterdheid belangrijk. Een patiënt heeft er alle belang bij dat hij of zij begrijpt wat er rondom behandeling en gezondheid allemaal gebeurt. Want iemand die laaggeletterd is loopt een gezondheidsrisico doordat niet alle informatie begrepen wordt.

In het ziekenhuis is vanaf vandaag een protocol van kracht dat medewerkers wijst op hoe zij aandacht kunnen schenken aan laaggeletterdheid en hoe zij mensen kunnen doorverwijzen naar een taalpunt in de buurt. Stichting Lezen & Schrijven gaat workshops organiseren voor de medewerkers van Bernhoven. In verhalen voor de eigen media besteedt Bernhoven aandacht aan het thema.

Bekijk ook

Rotterdamse startup Travis wil taalbarrières in de zorg oplossen

Het 24 Uurs Zorgloket gebruikt Travis de Tolk voor communicatie met cliënt Taalbarrières maken communicatie tussen patiënten …