maandag , 22 oktober 2018
Home / Bijzonder Zorgnieuws / Efficiënter MDO-overleg met nieuwe vergadertechniek in UMC Utrecht

Efficiënter MDO-overleg met nieuwe vergadertechniek in UMC Utrecht

Vanwege de toename van MDO- en staf overleggen heeft het UMC Utrecht samen met Inter Visual Systems een uniek vergaderconcept ontwikkeld voor de inrichting van een multidisciplinaire overlegruimte (MDO).

Hét nieuwe MDO-vergaderconcept
Kenmerkend voor deze nieuwe MDO-ruimte zijn de ruime opzet van de vergadertafel en de inbouw van diverse presentatie- en vergadersystemen voor een goede interactie tussen deelnemers en een efficiënter verloop van het overleg.

Alle AV-apparatuur is geïntegreerd in één grote custom-made ovale tafel, waarin maar liefst 28 stuks 24” beeldschermen verwerkt zijn in het tafelblad en 10 stuks 55” binnenin de tafel. De custom-made vergadertafel is opgebouwd uit tien secties voor vast aanwezige disciplines, waaronder Radiologie, Pathologie, Chirurg (Voorzitter) en Verpleegkundig specialist (Notulist). Daarnaast is er ruimte voor alle andere medische disciplines. De met bamboe afgewerkte MDO- vergadertafel biedt plaats aan maximaal 40 zorgprofessionals.

Bij de ontwikkeling van het vergaderconcept is heel specifiek gekeken naar de functionele vergaderbehoeftes en de rollen van de aanwezige artsen en verpleegkundig specialisten binnen deze overlegstructuren. Per overleg en per rol is vastgelegd welke beelden getoond moeten worden en op welke manier, zodat iedere deelnemer alle relevante informatie direct en overzichtelijk onder ogen heeft. Ook specialisten uit andere ziekenhuizen kunnen door middel van videoconferentie deelnemen. De nieuwe MDO-ruimte maakt het mogelijk dat specialisten van alle disciplines zowel intramuraal als extramuraal, lijfelijk aanwezig of op afstand, betrokken kunnen zijn bij de behandelplannen van de patiënten. De patiëntbesprekingen kunnen zo uiterst efficiënt en vlot doorlopen worden.

De stijging van het aantal overleggen komt mede voort uit de start van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Sinds oktober 2016 werken het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/ Nieuwegein en UMC Utrecht samen binnen het door hen opgerichte RAKU, een centrum voor de behandeling van bijzondere tumoren in maag, lever, alvleesklier, slokdarm en galblaas. Binnen de samenwerking voeren alle specialisten uit de drie ziekenhuizen op dit gebied wekelijks samen het MDO over het behandel-pad per patiënt. De verwachting is dat deze nieuwe vergadertechniek aanzienlijke tijdswinst oplevert en ook een afname van de kans op fouten tot gevolg heeft waardoor de overlevingskansen van patiënten naar verwachting stijgt.

Wilt u meer weten over de oplossingen van Inter Visual Systems? Neemt u dan gerust contact met ons op via medicalsystems@inter.nl of bel 026 319 69 69.

Bekijk ook

Een baanbrekend detectiesysteem voor nachtelijke epilepsieaanvallen

Als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeert Oost NL samen metHolland Venture en Health Innovations in …