maandag , 19 augustus 2019
Home / Medisch Belicht / HagaZiekenhuis biedt nieuwe behandelmethode bij knieartrose
Orthopeed S. Spruijt in het Juliana Ziekenhuis. Hij gebruikt een techniek die nieuw is voor de regio. Bij arthrose hoef je geen kunstknie meer, maar kunnen ze de knie uit elkaar trekken, waarna er nieuw kraakbeen tussen groeit en de pijn afneemt. Foto: Nico Schouten

HagaZiekenhuis biedt nieuwe behandelmethode bij knieartrose

Orthopedisch kniechirurg Sander Spruijt van het HagaZiekenhuis opereerde onlangs de 45-jarige mevrouw Lekx aan haar knie volgens een nieuwe operatieve behandelmethode: de kniedistractie. Bij deze operatie wordt een frame met pennen geplaatst boven en onder de knie. De knie wordt geleidelijk zo’n 5 millimeter uitgerekt (distractie). Door de ruimte die ontstaat, kan het kraakbeen zich herstellen en zelfs weer aangroeien. Hierdoor vermindert de pijn en kan de knie weer lange tijd beter bewegen. De methode, die geschikt is voor mensen tot 65 jaar, kan het plaatsen van een knieprothese 5 tot 10 jaar uitstellen. De behandelmethode is nieuw in het westelijk deel van Nederland.

“Een versleten knie of artrose komt steeds vaker voor bij mensen op jongere leeftijd”, legt orthopeed Sander Spruijt uit. “Een knieprothese is dan niet altijd de gewenste oplossing. Een kunstknie slijt bij hen sneller, terwijl zij er veel langer gebruik van moeten maken.” Sander heeft veel ervaring opgedaan met de kniedistractie. “Bij deze methode gaan er 4 pennen in het bovenbeen en 4 in het onderbeen. Aan de zijkanten van het been worden deze verbonden door een frame met daarin een veer. Het frame kan uitgedraaid worden en zo komt er enkele millimeters ruimte tussen de twee delen (namelijk het boven- en onderbeen)van het kniegewricht. Dit ‘frame’ wordt na ongeveer 6 weken verwijderd. Door het oprekken van de knie is er geen druk meer op het versleten kraakbeen en ontstaat er ruimte. Daardoor krijgt het kraakbeen tijd om te herstellen en neemt het in volume toe.”

Gelijk geen pijn meer
“Toen dr. Spruijt aan mij voorstelde om mijn knie volgens deze nieuwe methode te opereren, hoefde ik geen seconde na te denken”, vertelt mevrouw Lekx. “Voor een knieprothese ben ik nog veel te jong. Maar ik wilde van de pijn en de instabiliteit af. De operatie – onder ruggenprik – is mij meer dan 100% meegevallen. Dezelfde middag kon ik onder begeleiding van de fysiotherapeut al op mijn geopereerde been staan en lopen. Na de operatie had ik gelijk geen pijn meer aan mijn knie. Dat voelde zo fijn. Zodra de pennen er weer uit zijn, volgt een revalidatieprogramma bij de fysiotherapie.”

Geduld
Zodra een patiënt het frame heeft, is de artrosepijn weg. Maar het is zeker geen lichte behandeling, zegt Spruijt. “Patiënten moeten behoorlijk wennen aan het frame en kunnen last hebben van de pennen. Ook is de revalidatie langer dan bij een totale knieprothese of een standcorrectie. Na verwijderen van het frame kan de artrosepijn in eerste instantie terugkomen omdat het kraakbeen er enkele maanden over doet om te herstellen. Het kraakbeen herstelt nog verder tijdens belasting. Dat vraagt veel geduld van de patiënt”, aldus Spruijt.

De orthopeed wil benadrukken dat de kniedistractie niet voor iedere patiënt geschikt is. “We bekijken per patiënt wat de beste behandeling is. Er moet op de röntgenfoto duidelijke slijtage aanwezig zijn. Wanneer er weinig kans is op herstel en aangroei van kraakbeen, heeft de hele of halve knieprothese de voorkeur. Maar voor jongere patiënten kan de kniedistractie een goed alternatief zijn. Je eigen knie voelt altijd nog prettiger dan een kunstknie.”

3D-techniek geeft chirurg dieptezicht bij leveroperatie

Bij kijkoperaties aan de lever of darm worden in Máxima Medisch Centrum vanaf nu 3D-schermen …