vrijdag , 24 november 2017
Home / Bewust Genieten / Make-A-Wish wil nog meer wensen laten uitkomen

Make-A-Wish wil nog meer wensen laten uitkomen

Medisch specialisten en verpleegkundigen kunnen meer patiënten aanmelden

Make-A-Wish Nederland wil het aantal te vervullen wensen aanzienlijk laten stijgen. Momenteel vervult de stichting 550 wensen per jaar, dit kunnen er op termijn 850 worden. Een wensvervulling draagt bij aan het fysieke en emotionele genezingsproces van jonge patiënten. Daarom wil de stichting zich inzetten om nog meer kinderen met een ernstige, soms levensbedreigende ziekte hun grootste wens te laten uitkomen.

“Een wensvervulling is heel waardevol voor kinderen en hun ouders. Ze putten er enorm veel kracht uit, ook nog lang nadat die is vervuld. Dat gunnen we alle ernstig zieke kinderen en willen daarom alles op alles zetten om nog meer jonge patiënten hun liefste wens te vervullen”, zegt Hanneke Verburg, directeur Make-A-Wish Nederland. De stichting hoopt dan ook dat medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners die werken met jonge patiënten nog meer kinderen zullen aanmelden.

Het positieve effect van de wensvervulling wordt onderbouwd door een wetenschappelijk onderzoek uit Israël. De onderzoekers constateerden dat kinderen van wie de wens werd vervuld hoopvoller waren, minder last hadden van mentale klachten als angststoornissen of depressie en dat ook lichamelijke klachten als pijn, misselijkheid en gebrek aan eetlust afnamen.

Extra kracht

De Nederlandse kinderarts Désirée Bezemer, lid van de medisch adviescommissie van Make-A-Wish Nederland, ziet kinderen echt opleven in de periode rondom en na de wensvervulling. Ze merkt dat het de kinderen extra kracht geeft tijdens zware behandelingen of ziekenhuisopnames. In het geval van chronisch zieke kinderen helpt het ze door de moeilijke momenten heen. “Vaak bevatten de wensen elementen die voor het kind onmogelijk lijken. Door deze wensvervulling ervaren zij dat het onmogelijke toch mogelijk blijkt te zijn. Dat is een ervaring die ze de rest van hun leven meenemen en waar ze bij elke uitdaging uit kunnen putten.”

De meeste kinderen worden bij de stichting opgegeven via pedagogisch medewerkers. Maar ook andere zorgverleners, zoals medisch specialisten, verpleegkundigen of docenten, mogen kinderen aanmelden. Bezemer, werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, benadrukt dat het niet alleen gaat om kinderen die niet meer zullen genezen. “Het idee bestaat dat wensen alleen voor terminale patiënten zijn, maar dat is niet het geval. Zo komen alle kinderen met een oncologische diagnose in aanmerking, los van hun genezingskansen, maar ook kinderen met andere ernstige ziektes of bepaalde chronische aandoeningen.”

Het effect is niet alleen positief voor het kind, zo merkt ze. “Het is heel mooi om te zien wat het ook met de ouders doet. Zij zien hun zoon of dochter dankzij de wensvervulling weer gewoon kind zijn. Het helpt zo iedereen door de moeilijke tijd heen. Ik hoor echt van alle kanten dat het zo’n bijzondere ervaring is.” Ook voor gezinnen waarvan het kind uiteindelijk wél overlijdt is de wensvervulling heel waardevol. “Het is iets moois dat ze samen beleefd hebben in een hele moeilijke tijd, maar waar ze met een glimlach aan terug kunnen denken.”

Onderzoek

Harmienke Kloeze, vice-president affiliate relations bij Make-A-Wish International, is bezig met het opzetten van een internationaal onderzoek naar de effecten van een wensvervulling. “We weten al dat het werkt, maar met een onderzoek onder nog meer kinderen, over een nog langere periode, kunnen we nog beter de effecten in kaart brengen.”

Het positieve effect is niet alleen te merken tijdens en na het vervullen van de wens, maar ook al in het proces er naar toe. Daarom is Make-A-Wish international recent begonnen met de Wish Journey, waarbij het kind ook betrokken wordt bij de invulling van de wens. Ook in Nederland wordt deze aanpak geïmplementeerd.

Kloeze: “De Wish Journey is ontworpen om bij te dragen aan het fysieke en emotionele genezingsproces. Dat doet het door sterke positieve ervaringen te bouwen vanaf het moment dat de wens van het kind wordt ontdekt tot het moment waarop uiteindelijk de wens echt wordt vervuld. Kind en familie krijgen daarbij zelf een actieve rol, waaruit ze veel plezier en hoop kunnen putten. Op deze manier ontstaan er herinneringen waardoor kind en familie geïnspireerd blijven en vertrouwen en kracht houden, ook lang nadat de wens vervuld is.”

Over Make-A-Wish

Make-A-Wish Nederland vervult sinds 1989 wensen van kinderen met een potentieel levensbedreigende ziekte. Met hulp van 400 vrijwilligers laat de stichting in Nederland elk jaar meer dan vijfhonderd dromen uitkomen van kinderen van 3 tot en met 18 jaar. Giften en fondsenwervende acties (geld, maar ook in natura) van bedrijven, clubs, scholen en (sport)verenigingen zijn samen met de structurele steun van donateurs en sponsoren noodzakelijk. Make-A-Wish is behalve in Nederland ook internationaal actief in 41 landen, in 5 verschillende continenten.

Bekijk ook

Dementerenden in beweging met Kompasrollator

Spelontwikkelaar Zorg met Ballen lanceert de ‘Kompasrollator’; een interactief spel dat mensen met dementie stimuleert …