donderdag , 14 december 2017
Home / Bijzonder Zorgnieuws / Meerderheid zorgprofessionals maakt smartphone wekelijks schoon

Meerderheid zorgprofessionals maakt smartphone wekelijks schoon

Essity toetst hand- en telefoonhygiëne van de Nederlandse zorgmedewerkers
Regelmatig handen wassen wordt ons van jongs af aan geleerd. Maar hoe schoon zijn je handen eigenlijk nog nadat je een berichtje hebt getypt op je mobiele telefoon? Niet iedereen realiseert zich dat mobiele telefoons een broeinest van bacteriën zijn. In sommige branches is dit minder van belang dan in andere. Gelukkig blijkt dat de Nederlandse zorgprofessionals de hygiëne van hun smartphone hoog in het vaandel hebben staan. Zeven op de tien (70%) maken hun mobiel namelijk minimaal één keer per maand schoon. Ruim de helft (51%) doet dit wekelijks en 19 procent zelfs dagelijks. Dit blijkt uit onderzoek van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up, Tempo en Plenty. Het onderzoek is in oktober uitgevoerd voor Global Handwashing Day met als doel mensen bewust te maken van het belang van goede handhygiëne.

Schoonmaakbeurt niet erg grondig
Ondanks dat professionals binnen de gezondheids- en welzijnszorg hun smartphone regelmatig reinigen, valt er op dit terrein nog wel enige winst te behalen. De meerderheid (67%) maakt de mobiele telefoon namelijk alleen schoon als hij zichtbaar vies is. Bovendien wordt in dat geval vaak alleen het scherm schoongemaakt (69%). Niet erg hygiënisch, wanneer je bedenkt dat het overgrote deel (65%) deze metgezel zelfs meeneemt naar het toilet.

Handhygiëne valt of staat met schone telefoon
Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “Als je bedenkt dat mensen hun mobiele telefoon soms wel 100 keer per dag ontgrendelen, dan kun je je voorstellen hoeveel bacteriën zich hier verzamelen. Zelfs als je mobiel niet zichtbaar vuil is, kan het miljoenen bacteriën bevatten. Dan kun je nog zo vaak je handen wassen, maar wanneer je je telefoon niet regelmatig schoonmaakt haalt dit weinig uit. Met ons onderzoek willen we mensen bewust maken van het belang van een goede handhygiëne en van het feit dat hun mobiel een broedplaats is voor bacteriën. Het regelmatig ontsmetten van je telefoon is een cruciale factor voor een goede handhygiëne.”

Over het Global Handwashing Day-onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Essity in samenwerking met Panelwizard. In totaal werden 1.132 Nederlanders en 1.060 Belgen (18 jaar en ouder) ondervraagd over hun gedrag, houding en kennis omtrent handen wassen en de hygiëne van hun eigen mobiele telefoon. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding.

Bekijk ook

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen is winnaar van de NIAZ Jaarprijs 2017!

Van tien finalisten kreeg deze instelling de hoogste score van de vakjury. In het bomvolle …