vrijdag , 24 november 2017
Home / Bijzonder Zorgnieuws / NIAZ jaarprijs 2017

NIAZ jaarprijs 2017

De beste verbetering in de zorg

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om! Iedere zorginstelling heeft legio voorbeelden van verbeteringen die bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren ze van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) vraagt zorginstellingen hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2017. Inmiddels hebben al meer dan 50 zorginstellingen aangegeven graag mee te doen.

NIAZ-directeur Kees van Dun: “Samen worden we beter. Het NIAZ is groot voorstander van kennisuitwisseling tussen zorginstellingen. We stimuleren dat met de NIAZ Jaarprijs 2017, waar zowel zorgprofessionals als Raden van Bestuur, patiënten en zorgconsumenten bij betrokken zijn. Aan de prijs is een geldbedrag van €10.000,- verbonden. Maar de eer/waardering is natuurlijk net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker!”

Zorginstellingen hebben tot 1 juli om hun voorbeeld te selecteren. Daarna kunnen ze het voorbeeld indienen via https://jaarprijs.niaz.nl. In de maand september kunnen alle Nederlanders en Vlamingen stemmen op het idee van hun keuze. De tien hoogst gewaardeerde inzendingen presenteren hun idee op 21 november voor een vakjury, waarna de prijs wordt uitgereikt. Deelname is voorbehouden aan Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen die zijn aangesloten bij het NIAZ. Het enthousiasme om deel te nemen is groot. Van Dun: “Zorgprofessionals zijn trots op hun werk en graag bereid hun kennis te delen. Dat is een groot goed, waar de samenleving als geheel baat bij heeft.”

Het ligt in de bedoeling om deze eerste editie van de prijsvraag jaarlijks een vervolg te geven. Bovendien wil het NIAZ de voorbeelden uitwisselen met accreditatie-organisaties uit Canada, Denemarken en Australië. Van Dun: “Deze landen lopen voorop op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de zorg. We werken samen binnen de Health Standards Organization en de International Society for Quality in Health Care. Zo kunnen we elkaar ook internationaal inspireren.”

Over het NIAZ: Het NIAZ helpt zorginstellingen de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren en te borgen. Dat doet het NIAZ aan de hand van het internationale accreditatieprogramma NIAZ-Qmentum. Zorginstellingen die voldoen aan dit normenkader hebben het huis op orde: ze bieden veilige en verantwoorde zorg. Ook is er een verbetercultuur, waarin zorgprofessionals blijven leren van elkaar en van de ervaringen van hun patiënten.

Bekijk ook

Onderzoek: mogelijk minder complicaties na openhartoperaties

Het Catharina Ziekenhuis heeft deze week een grootschalig onderzoek gestart met een nieuw middel dat …