donderdag , 14 december 2017
Home / Bijzonder Zorgnieuws / Paralympisch kampioen Jetze Plat vraagt aandacht voor de VondelGames, hét evenement voor aangepast sporten
Paralympisch kampioen Jetze Plat

Paralympisch kampioen Jetze Plat vraagt aandacht voor de VondelGames, hét evenement voor aangepast sporten

Op donderdag 13 juli gaf Jetze Plat, paralympisch kampioen triatlon en professioneel handbiker, cliënten en medewerkers van Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, een inkijk in zijn leven als topsporter. “Topsport is niet alleen presteren het draait ook om inspireren”, aldus Plat. Door zijn persoonlijke verhaal te vertellen tijdens een ‘koffie met kennis’ sessie bij Reade hoopt Plat cliënten en medewerkers te motiveren om deel te nemen aan de VondelGames op 9 september in het Amsterdamse Vondelpark. Een uniek sportevenement georganiseerd door Reade en Gemeente Amsterdam om structureel meer aandacht te vragen voor het belang van sporten voor mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening.

Ondanks een aangeboren beperking aan zijn benen toonde Plat aan dat er vaak veel meer mogelijk is dan je zelf denkt. “Want ‘kan niet’ bestaat vaak niet. Wel zal je er hard voor moeten werken”, aldus Plat. Sinds zijn derde jaar loopt Plat met een prothese. Aan zijn linkerbeen heeft hij een verkort bovenbeen en een knie zonder kniebanden. Rechts mist hij zijn gehele bovenbeen en zit zijn onderbeen aan zijn romp vast. Om zichzelf te verplaatsen kwam Plat als jonge jongen al snel in aanraking met een handbike. Na jarenlang intensief trainen, mag Plat zichzelf inmiddels professioneel handbiker noemen.

In 2011 haalde Plat een nominatie voor de Paralympische spelen in London 2012. Die nominatie was het begin van een indr ukwekkende erelijst. Vorig jaar zomer won Plat maar liefst twee keer goud tijdens de WK Paratriathlon en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Plat: “Het geeft echt een kick om in je handbike valide wielrenners in te halen.”

Tijdens de ‘koffie met kennis’ sessie nam Plat het publiek aan de hand in zijn weg naar de top: “Een weg van hard trainen, vallen en opstaan. Maar ondanks mijn beperking bleek het niet onmogelijk om grote doelen na te streven.” Door zijn persoonlijke verhaal te delen, moedigde Plat cliënten en medewerkers van Reade aan om doelen, klein of groot, altijd na te jagen: “Natuurlijk wordt niet iedereen met een handicap topsporter. Ik zou hen wel heel graag willen inspireren om door middel van sport je grenzen te verleggen.” Bijvoorbeeld door deel te nemen aan de naderende VondelGames op 9 september waar iedereen aan verschillende (laagdrempelige) sportactiviteiten kan deelnemen in het Vondelpark. Zowel recreatiesporters, prestatiesporters en topsporters komen 9 september samen tijdens de VondelGames. Waaronder ook Jetze Plat, een van de deelnemers aan de spectaculaire Vondelparkrace.

Inschrijven kan via www.vondelgames.nl. Tijdens je deelname aan de VondelGames op 9 september kun je door middel van een donatie of sponsoring bijdragen aan de uitbreiding van het Sportcentrum Reade. Bewegen is voor iedereen essentieel en vaak nog noodzakelijker voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Bekijk ook

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen is winnaar van de NIAZ Jaarprijs 2017!

Van tien finalisten kreeg deze instelling de hoogste score van de vakjury. In het bomvolle …