vrijdag , 24 november 2017
Home / Medisch Belicht / Treant neemt deel aan landelijk kankeronderzoek
Gea Ypenga, verpleegkundig specialist Oncologie, en Sophia van den Boogerd, internist-oncoloog en binnen Treant Zorggroep hoofdonderzoeker van de CPCT-02 studie: 'Inzicht in DNA-kenmerken als basis voor kankerbehandelingen is dé toekomst.' [© André Weima Fotografie].

Treant neemt deel aan landelijk kankeronderzoek

Treant Zorggroep heeft zich aangesloten bij een landelijke studie met een nieuwe kijk op de behandeling van kanker. Deze zogeheten CPCT-02 studie brengt de genetische eigenschappen (DNA) van tumoren in kaart. Dit onderzoek kan uiteindelijk leiden tot meer maatwerk in de kankerzorg.

De CPCT-02 studie is een initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en UMC Utrecht. Treant Zorggroep haakt daar – als een van de deelnemende 28 ziekenhuizen in Nederland – op aan. Het onderzoek richt zich op volwassen patiënten met gevorderde of uitgezaaide kanker, die alleen in aanmerking komen voor een palliatieve (dus niet genezende) behandeling zoals chemotherapie.

Deelname

Patiënten van Treant die aan de criteria voldoen, worden door hun hoofdbehandelaar gevraagd of zij willen deelnemen aan de studie. Bij interesse volgt een uitnodiging voor het speciale spreekuur van Gea Ypenga, verpleegkundig specialist Oncologie van ziekenhuislocatie Bethesda. Ook patiënten uit de regio’s Emmen en Stadskanaal zijn welkom op dit Hoogeveense spreekuur. De verpleegkundig specialist informeert de patiënt uitvoerig over het onderzoek. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor de uitname van een extra biopt (stukje tumorweefsel) en bloedafname.

Op maat

De biopten worden verzameld in een nationale databank, waar het DNA-profiel van de tumor wordt bepaald en vastgelegd. Omdat dit onderzoek een nieuwe visie op de behandeling van kanker betreft, is er geen garantie dat dit later tot een effectieve behandeling voor individuele patiënten zal leiden. ‘Deze studie is nu vooral belangwekkend voor toekomstige patiënten met kanker’, benadrukt Sophia van den Boogerd, internist-oncoloog en binnen Treant Zorggroep hoofdonderzoeker van de CPCT-02 studie. Zijn er voor de desbetreffende patiënt geen reguliere behandelmogelijkheden meer voorhanden, dan wordt aan de hand van het DNA-profiel van de tumor bekeken of de patiënt in aanmerking kan komen voor specifiek geneesmiddelenonderzoek.

Dé toekomst

Van den Boogerd hoopt in de toekomst iedere patiënt met kanker een behandeling op maat te kunnen aanbieden. Zij is verheugd dat Treant actief deelneemt aan deze studie. ‘Inzicht in DNA-kenmerken als basis voor kankerbehandelingen is dé toekomst’, benadrukt de hoofdonderzoeker. ‘Daarom willen we onze patiënten deelname aan deze studie absoluut kunnen aanbieden.’

Bekijk ook

Grote subsidie voor testen ebola-vaccin

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt een EU-subsidie van 1,7 miljoen euro om de …