vrijdag , 24 november 2017
Home / Medisch Belicht / Vertel me Gelre: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, van diagnose tot behandeling

Vertel me Gelre: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, van diagnose tot behandeling

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn houdt op maandag 14 november 2016 weer een informatieavond in de succesvolle reeks ‘Vertel me Gelre’. Deze keer gaat het over twee chronische ontstekingsziekten van de darm, de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, afgekort IBD (imflammatory bowel disease). In Nederland hebben ruim 89.000 mensen IBD dat meestal wordt ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.

Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal vanaf de mond tot aan de anus. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen. Buikpijn, moeheid en slechte stoelgang zijn de meest voorkomende klachten. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt soms lacherig gedaan.

Hoe de diagnose wordt gesteld en de behandeling er uit kan zien, komt aan bod tijdens deze informatieavond. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 en vindt plaats in het Auditorium. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

Behandelmogelijkheden bij IBD
Maag-darm-leverarts Daan de Koning zal eerst uitleg geven over deze aandoeningen en behandelmogelijkheden. Koning: “In Gelre ziekenhuizen werken we met verschillende zorgverleners samen om deze patiëntengroep optimale zorg te kunnen bieden. Dit betekent eerst een goede diagnose stellen, vervolgens duidelijke voorlichting geven, en in overleg met de patiënt bepalen welke therapie het beste past. Dat kan meestal met ontstekingsremmende medicijnen, maar als de ontsteking de darm ernstig heeft aangetast is soms een operatie nodig. Over de verschillende operatietechnieken zal aansluitend chirurg Peter van Duijvendijk vertellen. Daarnaast zijn we onlangs gaan samenwerken met de GGD omdat reisvaccinaties en de ontstekingsremmende medicijnen invloed op elkaar kunnen hebben en we onze patiënten daarover optimaal willen informeren. Verpleegkundig specialist MDL, José de Haan, zal tenslotte vertellen welke begeleiding en voorlichting zij geeft aan onze patiënten met IBD.”

Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers en tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging CCUVN te bezoeken (zie ook: www.crohn-colitis.nl).

Vertel me Gelre
De bijeenkomst maakt deel uit van de reeks maandelijkse laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.

Foto (bron Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen): Consult verpleegkundig specialist MDL José de Haan met patiënte.

Bekijk ook

Grote subsidie voor testen ebola-vaccin

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt een EU-subsidie van 1,7 miljoen euro om de …